Kejsarn av Portugallien

Alltid när vi måste läsa en bok i skolan så tar jag tillfället i akt och väljer en som jag verkligen vill läsa. Denna gång var det ett författarporträtt som skulle göras och  jag valde att snöa in mig på Selma Lagerlöf.  Hon var en så viktig författare under hennes tid som första kvinna med i Svenska Akademien och nobelpriset som gavs till henne 1909. Det som är intressant med henne är att alla hennes böcker har intriger som hon hämtat ur hennes egna liv. 

(null)

Men åter till boken jag valde att läsa och det var Kejsarn av Portugallien. 
Har läst en bok av henne innan och den tyckte jag var sådär men denna tyckte jag var riktigt bra. Så fin och sorglig på samma gång. Hon väver in samhällsproblem och visar hur man som svensk levde under sent 1800-tal. 

(null)

Såhär står det på baksidan! 

Vad tyckte jag om boken? 
Det var inte förens jag hade läst klart boken som jag tyckte om den så mycket som jag gör! Samma kväll som jag läst klart den pratade några om den på tv och jag fick ett helt nytt sätt att se på boken efter det. Så jag tycker om boken väldigt myclet för att svara på frågan. 
Varför tyckte jag om boken? 
Boken är liksom skriven så verklig och historien är så himla fin och sorglig. För Jan (huvudpersonen) så betyder hans dotter allt och när hon ger sig av bryts hela hans värld. Hon är hans liv och han kan inte leva utan henne. Jan gör allt för sin dotter och kärleken i den här boken är inte kvinna och man som blir kära utan kärleken är kärlek mellan pappa och dotter som det sällan skrivs om såhär tydligt i böcker. Ibland får man nästan känslan av att han är kär i sin dotter på riktigt. 
Skulle jag läsa den igen? 
Jaa, bara för att kunna se de gömda motiven och läsa boken mer på djupet, samt för att lägga märke till alla detaljer som hon skriver. Läser jag den igen ser jag nog djupet i boken på ett helt annat sätt. Första gången jag läser en bok är det sällan som jag börjar gråta och får fram riktiga känslor för den. Så om några år kanske jag läser den igen! 
Hur många lakritsgodisar av fem får den? 
🍬🍬🍬🍬 (vi får säga att det är en lakritsgodis i pappret okej?!) 
Böcker, tips | Kejsarn av Portugallien, Selma Lagerlöf | |
Upp